Dagen med vattenrall och jaktfalk.

Skriven: lördag den 16, januari 2016

Ja, kylan ligger fortfarande som en lock över artlistan - men men.

Under promenaden runt öa kom jag upp till Myra (fotbollsplanen), kollade lite på stararna, dessa är ju väldigt vackra nu om vintern! Jag tänkte ge det ett försök att fota en av dem och började gå lite närmre, varpå i ögonvrån en sumphöna springer förbi lite längre bort. Jag släpper givetvis fototankarna till staren och närmar mig sumphönan. Inne i slånet, alldeles intill lite rinnande vatten ser jag en vattenrall, den är ganska skygg av sig, så jag stannar kvar på avstånd, dessvärre var det inget bra fotoljus i dalen - men jag kollar på den en stund, den springer omkring fram och tillbaka bland buskarna. Hoppas den kommer klara vintern!

Väl hemma, efter lite genomgång tänkte jag kolla av knallarna jag ser från balkongen. Och på det sydvästra röset på Vallerö sitter en storfalk, väldigt kraftig! Det är ju en jaktfalk (inte jätteovanligt här ute, vi har haft en adult fågel nu under större delen av vintern). Efter några minuter lyfter fågeln och flyger först lite närmre och jag kan med säkerhet säga att det är en jaktis - grymt!

Strax därefter att jag larmat ut den kommer även en ung havsörn alldeles utanför balkongen! Fasen, arterna bara rasar in idag! Gött!

Dagens nya arter:

  • Alfågel
  • Storskarv
  • Gråsparv
  • Vattenrall
  • Jaktfalk

Totalt antal arter: 41